Cum alegi cea mai buna varianta de stocare a datelor

Cum alegi cea mai buna varianta de stocare a datelor

28.01.2021 09:59

O companie care dorește să fie cât mai competitivă trebuie să își direcționeze o parte semnificativă a bugetului în echipamente IT performante, adaptate la schimbările permanente ale tehnologiei și la nevoile de business în timp real. Volumul de date ce trebuie stocate de la un an la altul pune presiune pe capacitatea departamentului IT în a planifica și gestiona configurațiile sistemelor de stocare. Consolidarea bazei de echipamente trebuie să urmeze o strategie proactivă, cu accent pe o flexibilitate care să nu excludă soluțiile simple. De la folosirea clasicelor unități flash, versatile și ușor de transferat în interiorul echipei, până la punerea în funcțiune a unui set complex de unități de stocare, la care are acces întreaga rețea de computere a companiei, soluțiile sunt variate. Pe termen lung, stocarea datelor trebuie să fie scalabilă cu ușurință și să se bazeze pe mijloace fiabile. Pe termen scurt, echipamentele alese au de îndeplinit criteriul rentabilității. În cele de mai jos, clarificăm beneficiile pe care le aduce fiecare soluție tehnică.

Vezi AICI oferta noastră de SISTEME PC

Care este rolul soluțiilor de stocare

Pe măsură ce o afacere crește, documentele contabile, rapoartele financiare și de activitate, precum și arhivele foto-video se înmulțesc și devin tot mai greu de accesat. Păstrate ca atare, imprimate pe hârtie și îndosariate, acestea sunt expuse multor riscuri ce le pot determina distrugerea. Scanate și stocate după metode anacronice, pe unități optice de tip CD-R sau DVD, informațiile companiei nu sunt în siguranță, pentru că orice șoc mecanic poate deteriora iremediabil mediul de stocare. Arhivarea digitală garantează următoarele avantaje:

 • eficiență: unitățile electronice de stocare ocupă un spațiu incomparabil mai mic decât cel necesitat de bibliorafturi sau de fișetele pentru păstrarea dosarelor;
 • siguranță: dispare pericolul ca documentele pe hârtie să fie deteriorate din cauza apei sau a focului, iar informațiilor stocate digital li se poate face cu ușurință back-up;
 • utilizare facilă: căutarea documentelor după cuvinte-cheie sau după numele fișierului scurtează radical timpul în care vei găsi informațiile de care este nevoie.

Vezi categoria noastră de STORAGE

Stocare date

Ce dispozitive fizice sunt disponibile

Volumul datelor pe care le generează un birou este direct proporțional cu amploarea operațiunilor desfășurate. Alegerea unor soluții potrivite garantează o bună reziliență a echipamentelor și o capacitate de a scala sistemele fără eforturi majore.

Unitățile externe de stocare

Cu laptopuri și cu PC-uri care aproape că nu mai înglobează unități optice, birourile în care ne desfășurăm activitatea depind de mijloace rapide pentru transferul fișierelor și datelor. Accesibile financiar și utilizabile fără softuri specifice, acestea au, însă, o capacitate limitată de stocare.

 • Stick-urile USB: cu o capacitate ce poate ajunge chiar și la 256 GB, stick-urile USB sunt ieftine și ușor de depozitat, iar transferul datelor de la un computer la altul se face rapid cu ajutorul lor. Folosirea intensivă, însă, le poate deteriora, iar calitatea memoriei depinde de producător și de modul de depozitare.
 •  Hard disk-urile externe: un HDD permite o stocare de până la 8 TB, iar dimensiunile din ce în ce mai compacte permit transportul lor cu o foarte mare ușurință. Siguranța datelor este, însă, o vulnerabilitate, din cauza ușurinței cu care poate fi deteriorat capul de citire al unui HDD.
 • Solid-state drive-urile externe: un SSD extern oferă o capacitate de stocare de până la 2 TB și are un cost de achiziție superior celui valabil în cazul unui HDD. Marele avantaj al acestui dispozitiv vine din faptul că nu folosește un disc și un cap de redare, ci o memorie de tip NAND. Astfel, un SSD extern este foarte rezistent la impactul cu solul sau la variații de temperatură.

Dispozitivele de stocare conectate la rețea

Căutarea unei soluții tehnice potrivite nevoilor unei companii începe cu determinarea volumului datelor, a vitezei de accesare a lor și a bugetului disponibil. Dispozitivele care permit backup la un nivel superior față de unitățile de stocare externă au avantaje foarte specifice.

 • NAS: un dispozitiv de tip Network Attached Storage are un design care te duce cu gândul la un desktop PC miniaturizat, dar rapiditatea și ușurința pe care le oferă în accesarea datelor stocate îl face mult mai util decât un computer clasic. Deși este dotat cu o placă de bază și chiar cu un procesor, un NAS nu se operează cu ajutorul perifericelor obișnuite, cum ar fi mouse-ul sau tastatura. În schimb, datele stocate în acest dispozitiv se pot accesa de pe orice dispozitiv conectat la rețeaua din care acesta face parte, fie că este vorba despre un PC, un laptop, un telefon mobil sau o tabletă, prin protocolul TCP/IP. Stocarea efectivă a fișierelor se face pe HDD-uri, care nu intră în echiparea standard a unui NAS, iar gestionarea datelor se face printr-un software specific, ce utilizează un sistem de foldere denumite ,,acțiuni". Dispunerea unităților de stocare externă se poate face în diferite tipuri de matrice RAID, ce presupune salvarea unui fișier în fragmente separate între toate HDD-urile disponibile. Astfel, în eventualitatea în care una dintre unitățile de stocare se defectează, datele redundante de pe alte HDD-uri ale sistemului pot fi folosite pentru remedierea erorii. În funcție de tipul RAID-ului pentru care se optează, există avantaje și dezavantaje specifice. Astfel, RAID 0 oferă o viteză mare de accesare a datelor, în timp ce RAID 1 garantează o înaltă securitate, în ciuda unui spațiu de stocare diminuat. Combinația optimă dintre performanță și siguranță este oferită de arhitecturile de tip RAID 5 și RAID 10, însă bugetul necesar acestora este pe măsura satisfacției oferite.

NAS: un dispozitiv de tip Network Attached Storage

 • DAS: o soluție de tip Direct Attached Storage se adresează firmelor mici, care sunt interesate de a-și asigura siguranța datelor la costuri reduse, cu ajutorul unui computer sau al unui server cu rol de gazdă. În această configurație, dispozitivul de stocare este conectat la unitatea centrală printr-un adaptor de gazdă de tip iSCSI sau prin intermediul fibrei optice. Dispozitivul este conceput pentru a fi utilizat de un singur computer, fără a avea nevoia de a le partaja cu o entitate externă și fără a solicita asistență din partea unui departament IT specializat. Limitat din punctul de vedere al posibilității de a fi scalat, sistemul de stocare a datelor se bazează tot pe unitățile de tip HDD, ca un NAS, dar configurarea pe care o solicită este una minimală. Un DAS nu poate fi gestionat prin intermediul unei rețele și nu are redundanța tipică configurațiilor de tip NAS sau SAN.

 • SAN: rețea de stocare de înaltă performanță, Storage Area Network are ca scop extinderea capacității pe care o oferă un server, prin conexiunea pe bază de fibră a unei matrice RAID cu un sistem DAS sau cu o bibliotecă de benzi. Dispozitivul care înglobează în carcasa lui mai multe unități de stocare HDD folosește o conexiune de tip Small Computer System Interface, pentru a permite accesul a mai multe servere la blocul de date. Arhitectura SAN oferă posibilitatea partajării cu alte servere a datelor sau resurselor stocate, acestea fiind vizibile simultan pentru toate serverele conectate. Accesul la un Storage Area Network se face prin intermediul unor switch-uri dedicate, iar printre protocoalele folosite de acest tip de dispozitiv se mai numără și iSCSI, ATA over Ethernet (AoE) sau HyperSCSI. Cu o concepție care facilitează scalarea fără a afecta performanțele, arhitectura unui SAN permite accesul unei terțe părți la fișierele stocate, la fel de ușor ca și cum acestea s-ar afla pe un HDD. Din punctul de vedere al rentabilității, performanțele oferite de un sistem SAN sunt superioare unuia NAS, datorită volumelor de date, ceea ce aduce o justificare a costurilor mai mari de achiziție. Această configurație este folosită preponderent în cazul corporațiilor de domenii precum imagistică sau procesarea tranzacțiilor.

Vezi categoria noastră de  LAPTOPURI

SAN: rețea de stocare de înaltă performanță, Storage Area Network

Cum se folosesc uneltele de stocare online

Cu o valoare a spațiului de stocare ce variază în funcție de compania care le oferă, serviciile online care pot prelua o parte din rolurile unui dispozitiv fizic sunt accesibile cu ajutorul unui cont și al unei parole. Utilizatorul are dreptul de a partaja fișierele încărcate online, iar marele avantaj este posibilitatea de a avea acces la date de oriunde și folosind orice tip de dispozitiv conectat la internet. Compatibilitatea cu sisteme de operare variate, de la Windows la Android sau iOS, anulează orice risc legat de imposibilitatea ca doi utilizatori să poată dispune concomitent de datele stocate online. Printre cele mai viabile soluții de stocare online se numără:

 • Google Drive: cei 15 GB disponibili pe cea mai cunoscută platformă de stocare online se împart între diferitele servicii cum ar fi Gmail, Google Photos sau Google Docs. Participanții pot lucra în același timp pe diferitele fișiere, iar modificările sunt vizibile în timp real.
 • Apple iCloud: la fel ca rivalul Google, Apple integrează acest serviciu cu sistemul de operare iOS şi cu aplicaţiile instalate pe dispozitivele Apple, cum ar fi iTunes in the Cloud, iBooks sau Photo Stream. Valoarea gratuită a spațiului de stocare este de 5 GB, iar un abonament plătit poate oferi acces la maximum 500 GB.
 • Dropbox: aplicația de storage folosește tehnologia cloud și permite sincronizarea dispozitivelor folosite. Astfel, odată ce ai instalat-o pe telefonul mobil, poți dispune de fișierele pe care, în mod normal, le-ai putea accesa doar de pe computerul de la birou. Accesul gratuit pe platformă se limitează la un volum al datelor de 16 GB, iar planul de tarifare Pro oferă 1TB.
 • Microsoft OneDrive: tot 15 GB oferă gratuit și acest serviciu de stocare, la fel ca rivalii de la Google, dar utilizatorul are posibilitatea de a obține un bonus de 8 GB. Crearea unui cont Office 365 permite accesul la un spațiu de stocare de 1TB.

Ideile de mai sus te pot ajuta să pui în operă o soluție de stocare a datelor potrivită nevoilor unei mici afaceri sau chiar cu cele ale unei companii mari. Potențialul de creștere pe care le au operațiunile tale va dicta tipul arhitecturii pe care o vei alege, în funcție de bugetul estimat.

 Credit foto: Shutterstock

Postat în News Blog tech Storage si Back-up De:
LEADTech
Viziteaza site-ul LEADTech.ro pe ShopMania

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii