Digitalizarea a adus numeroase beneficii pentru mediul de business și nu numai, îmbunătățind semnificativ timpul de execuție și calitatea anumitor activități, comunicarea dintre membrii unei organizații și capacitatea de administrare a diferitelor procese.
Cu toate acestea, pe lângă avantaje, fiecare inovație vine și cu noi riscuri, iar în cazul digitalizării, cel mai mare a fost reprezentat de atacurile cibernetice și de compromiterea sistemelor cu programe malware, dezvoltate și lansate de hackeri, pentru a sustrage anumite date din companie sau pentru exploatarea sistemelor, cu scopul de a obține foloase necuvenite.
Pentru că din ce în ce mai multe companii cad victime atacurilor cibernetice, evenimente care pot cauza mari pierderi materiale sau de date, uneori irecuperabile, este important să cunoști modul de operare al hackerilor și cele mai eficiente măsuri de protecție și soluții anti-malware, pentru ca membrii organizației tale să-și desfășoare activitatea în condiții optime.
- Cum pot accesa hackerii rețeaua companiei tale
- Cele mai eficiente soluții pentru a-ți proteja afacerea de hackeri
Cum pot accesa hackerii rețeaua companiei tale
La fel cum ai nevoie de consultanta tehnica pentru a configura eficient rețeaua internă a companiei tale și dispozitivele folosite de angajații tăi, în aceeași măsură este necesar să cunoști și modul în care hackerii operează atunci când încearcă să compromită datele companiei, dar și particularitățile celor mai comune programe de tip malware. De aceea, în continuare, în prezentăm cele mai comune 5 forme de atacuri cibernetice:
Atacuri de tip ransomware
În ultimii ani, atacurile de tip ransomware au devenit tot mai frecvente și tot mai multe companii se plâng că unul sau mai multe dintre dispozitivele interne au fost infectate cu un astfel de program.
Acest tip de malware poate fi luat prin accesarea unor site-uri fantomă, prin descărcarea de conținut neverificat sau prin deschiderea de e-mailuri provenite din surse îndoielnice. Odată ce programul a intrat în sistem, acesta va începe criptarea graduală a tuturor datelor din unitatea de stocare, iar când operațiunea este completă, va afișa o notificare pe ecran, prin care anunță că respectivul computer a fost blocat și că, în cazul în care utilizatorul nu va plăti o sumă de bani, toate datele vor fi șterse definitiv. Dacă nu se iau măsuri rapide, programul poate pătrunde în întreaga rețea a companiei și compromite toate datele organizației.
Atacuri cu viruși de tip cal troian
Programele de tip cal troian sunt printre cele mai periculoase forme de malware, întrucât, pe lângă posibilitatea de citire și compromitere a datelor din unitatea de stocare, hackerul poate dobândi controlul total al unității infectate și poate trimite mesaje în numele utilizatorului sau controla camera și microfonul computerului sau pe ale smartphone-ului. La fel ca în cazul programelor ransomware, și caii troieni pot fi descărcați de pe site-urile fantomă sau atașați într-un email. Pentru că, în cazul unor angajați care lucrează de acasă, este aproape imposibil să te asiguri că activitatea lor online nu este predispusă la atacurile cibernetice, este recomandat să le furnizezi propriul laptop de serviciu, care să fie folosit strict pentru activități legate de locul de muncă.
Atacuri cu keyloggers
Mai puțin periculoase decât caii troieni, dar extrem de dăunătoare pentru orice afacere sunt programele de tip keylogger. Imediat ce au infectat dispozitivul, acestea vor înregistra toate tastele apăsate de utilizator și vor face capturi de ecran la intervale prestabilite de timp. În acest fel, hackerul va putea intui datele de conectare ale utilizatorului pentru diferite aplicații, va putea verifica toate conversațiile acestuia și va avea acces la toate datele pe care utilizatorul le deține sau le accesează.
Citește și: Backup-ul: ce este, de ce este necesar, cum se realizeaza
Brute force
Spre deosebire de celelalte tipuri de programe malware, cele folosite pentru brute force cracking nu trebuie instalate pe dispozitivul victimei, ci sunt folosite direct de către persoana care lansează atacul cibernetic. Prin acest atac, hackerul se folosește de un program care realizează o listă de combinații de parole, pe baza unor parametri prestabiliți, și încearcă să se conecteze cu fiecare dintre acestea la contul utilizatorului, până când găsește combinația potrivită. Acest tip de atac poate afecta atât conturile personale ale angajaților, cât și întregi site-uri sau baze de date.
Scamming
Acest tip de atac cibernetic este cel mai simplu de pus în practică, dar și unul dintre cele mai periculoase pentru rețeaua unei companii. În această situație, atacatorul își va crea o adresă de e-mail care se aseamănă cu cea a unei autorități, a unui coleg de serviciu sau a unui partener al companiei și va solicita diferite informații sensibile, sub diferite pretexte. În cazul în care destinatarul e-mail-ului nu sesizează încercarea de înșelăciune și se conformează cu cererea, anumite date de conectare, informații importante sau chiar date financiare pot ajunge în mâinile unei persoane rău intenționate.
Cele mai eficiente soluții pentru a-ți proteja afacerea de hackeri
Cunoașterea celor mai frecvente tipuri de atacuri cibernetice reprezintă doar un prim pas, atunci când vine vorba despre dezvoltarea unui plan sustenabil, pe termen lung, pentru protejarea rețelei organizației tale. O securitate crescută împotriva atacurilor cibernetice poate fi obținută doar atunci când sunt alese soluțiile software potrivite și când sunt implementate o serie de protocoale în interiorul companiei, la care toți angajații vor trebui să adere. Iată care sunt cele mai importante măsuri de protecție.
Instalarea unor soluții anti-malware eficiente
Pentru protejarea eficientă a unei companii de atacurile cibernetice, cea mai importantă măsură este instalarea unor soluții anti-malware eficiente, pe toate dispozitivele folosite de angajați. Acestea vor detecta fișierele care conțin viruși, vor bloca accesul pe site-urile fantomă și vor preveni tentativele de fraudă, în ceea ce privește tranzacțiile financiare. Majoritatea pachetelor antivirus disponibile pe piață oferă soluții complete de protecție a dispozitivelor și sunt actualizate constant, pentru a putea identifica și cele mai noi tipuri de programe malware apărute.
Instalarea de firewall-uri și module pentru servere
Pentru că, de multe ori, atacurile nu vizează dispozitivele unui utilizator, ci site-urile sau serverele pe care acestea sunt stocate, este important să alegi acele metode de protecție destinate exclusiv site-urilor și serverelor. Cu ajutorul unui firewall de rețea, vei putea preveni încercările de brute force cracking, în care un hacker încearcă să ghicească parola de acces, folosind un algoritm special, dar și încercările de flood ale serverului, adică trimiterea de către o persoană rău intenționată a unei cantități uriașe de date spre adresa serverului, cu scopul de a-l face nefuncțional. Soluțiile pe care le poți alege sunt disponibile atât pentru serverele care rulează pe Linux, cât și pe Windows Server.
Alegerea de parole sigure
Există cazuri în care un hacker nu are nevoie de un program special pentru a detecta o parolă, deoarece combinația aleasă de utilizator este atât de banală, încât poate fi ghicită manual, din câteva încercări. Pentru a nu ajunge în această situație, este indicat să ții cont de o serie de reguli specifice atunci când setezi o parolă, pentru a o face cât mai sigură. În primul rând, trebuie să te asiguri că parola aleasă este mai lungă de 8 caractere și că va conține numere, litere mici și majuscule.
De asemenea, este necesar să eviți folosirea unor cuvinte de uz comun, precum „acasă”, „parolă” sau „password” sau care au legătură cu viața ta personală ori cu datele tale de identificare, precum nume, prenume, numele animalului de companie, data nașterii etc. Atunci când respecți aceste reguli, parola va fi una sigură și imposibil de ghicit de către persoanele rău intenționate.
Instruirea angajaților cu privire la potențialele breșe de securitate
În multe cazuri, nu lipsa unor soluții software de protecție, ci comportamentul utilizatorului în mediul online este cel care cauzează infectarea cu un program malware. De aceea, este necesar să tratezi cu egală importanță și instruirea angajaților, pentru a te asigura că aceștia cunosc toate riscurile la care se supun atunci când accesează un site necunoscut și metodele prin care o persoană rău intenționată ar putea lansa un atac cibernetic.
De asemenea, este important ca angajații să știe să nu deschidă un link primit de pe o adresă de e-mail necunoscută, să verifice autenticitatea sursei unui e-mail în care sunt solicitate date sensibile, să nu-și dezvăluie datele de conectare și să anunțe rapid persoanele abilitate, în cazul unui atac cibernetic.
Implementarea unei rețele private de conectare
În condițiile în care tot mai mulți angajați lucrează de acasă, accesul la resursele interne ale companiei se va face de pe diferite dispozitive și de pe conexiuni la internet care pot să nu fie securizate corespunzător. Deoarece este aproape imposibil să te asiguri că angajații au aderat la toate măsurile de securitate online, cea mai sigură metodă de a garanta protecția rețelei tale interne este implementarea unui rețele private de conectare, adică a unui VPN.
O rețea VPN contribuie la realizarea unei conexiuni private, criptate și sigure, fiind necesară pentru a accesa anumite resurse interne ale companiei. Pe lângă siguranța transferului de date dintre utilizator și server, un VPN are și rolul de a interzice orice formă de acces a unui utilizator care nu este conectat la rețeaua privată, fiind cea mai sigură metodă de conectare, de la distanță, la rețeaua centrală. Autentificarea la serverului VPN este, de asemenea, sigură și se poate realiza prin parolă, prin date biometrice, precum amprenta, sau în doi pași, prin folosirea unui cod unic.
Protejarea companiei tale de atacurile cibernetice, prin implementarea unor soluții software și a practicilor eficiente, este necesară pentru buna funcționare a întregii organizații și pentru evitarea unor pierderi care, uneori, pot fi irecuperabile. Identifică breșele actuale de securitate ale companiei și remediază-le cât mai curând posibil.
Sursa foto: Shutterstock