În ultimii ani industria IT s-a confruntat cu diminuarea bugetelor, o penurie continuă de specialiști pe piață și o accelerare din ce în ce mai mare a concurenței pentru inovare. Modelul operațional “IT ca serviciu” (ITaaS), implementat la nivel de infrastructură prin intermediul cloud computing, este un element inseparabil care permite menținerea competitivității.
Când ne confruntăm cu provocarea de a implementa cloud (care va afecta practic fiecare domeniu al organizației), avem două posibilități: abordarea Build Your Own (BYO), adică integrarea componentelor disponibile pe piață sau achiziționarea unei solutii de-a gata de la unul dintre furnizori.
Care abordare este mai bună? Aceasta depinde de realitățile de afaceri ale organizației. Dacă sarcina sa principală este furnizarea exclusivă a serviciilor la nivelul infrastructurii și, în același timp, are numărul adecvat de angajați competenți, abordarea BYO - și crearea unei platforme adaptate - ar putea fi o idee bună.
Dar nu toate organizațiile au un astfel de profil, iar pentru marea majoritate cloud-ul va fi doar unul dintre multele elemente necesare - un instrument care accelerează furnizarea unei infrastructuri pentru afacere și asigură agilitate și responsabilitate.
Folosind analogia lumii din jurul nostru, cloud-ul este similar cu o mașină - cumpărăm un produs finit, iar producătorul garantează servicii de întreținere și funcționare integrală a produsului complet, lucru care nu intră chiar în gândurile noastre în timpul conducerii.
Același lucru este valabil și pentru implementarea cloud. Dacă nu este competența noastră principală (imaginați-vă că suntem o bancă), nu trebuie să cunoaștem întreaga stivă care constituie platforma cloud (ne concentrăm pe vânzarea de produse financiare nu servicii cloud). Cumpărăm o soluție gata pregătită care va fi folosită pentru implementarea unui catalog de servicii și ca bază pentru a crea straturi mai înalte, cum ar fi stratul de aplicație PaaS.
La luarea unei decizii cu privire la implementarea cloud, cel mai important factor este costul întregului proiect și costurile operaționale ale menținerii platformei.
Componenta principală a costurilor este munca umană necesară pentru integrarea soluției într-un singur sistem, precum și așa numitele operațiuni cotidiene, adică toate procesele legate de întreținerea ulterioară a întregului. Prin cumpărarea unei soluții gata, responsabilitatea pentru problemele menționate mai sus este transferată vânzătorului.
Vânzătorul se va asigura că întreaga stivă arhitecturală a soluției, adică partea de calcul, rețeaua, resursele de stocare, stratul de virtualizare, precum și instrumentele de automatizare și orchestrare a Cloud Management Platform (CMP), funcționează pe parcursul întregului său ciclu de viață, astfel încât actualizarea elementelor individuale nu afectează disponibilitatea întregii platforme.
În timpul creării unui caz de afaceri pentru cloud, este important să fim conștienți cât de multă povară sunt aceste activități pentru specialiștii noștri și să ne gândim dacă am putea avea nevoie de timpul lor pentru activități mai inovatoare.
Având în vedere că ITaaS este o bază a mai multor tehnologii moderne (cum ar fi containerele, aplicația PaaS, analitica etc.), devine foarte important să o implementați, deoarece vă va accelera transformarea digitală.
În cazul cloud computing, un aspect foarte important este asigurarea securității platformei și protecția investițiilor. Vânzătorul garantează că produsul livrat se actualizează în viitor, rezultând noi funcționalități.
Furnizorul oferă, de asemenea, o cale de actualizare care nu va provoca timpul de funcționare a funcționării resurselor critice precum cloud.
Când vine vorba de abordarea BYO, echipa IT internă trebuie să testeze separat fiecare versiune de actualizare a componentelor individuale, care, în absența unui mediu de testare (pe care clienții nu le construiesc de obicei din cauza costurilor), poate fi foarte dificil și necesita foarte mult timp. În plus, în unele cazuri, chiar și teste precise nu pot preveni eșecul cauzat de o modificare a API-ului uneia dintre componente.
În cele din urmă, este de remarcat faptul că, dacă cloud-ul nu a fost încă implementat într-o anumită organizație, concurenții săi din sectorul IT ar putea deja să răspundă mult mai rapid la nevoile companiei.
Proiectele de implementare tip cloud computing durează de la aproximativ 6-8 luni la câțiva ani, în funcție de obiectivul proiectului.
Prin urmare, în loc să construiți o platformă de la zero, cel mai rapid mod de a ține pasul concurenței este să cumpărați un produs gata pregătit, să-l integrați cu sisteme interne și apoi să vă concentrați asupra valorii clădirii pe niveluri mai mari decât infrastructura.