DAS vs SAN vs NAS: particularitatile fiecarui sistem de stocare

DAS vs SAN vs NAS: particularitatile fiecarui sistem de stocare

19.04.2021 12:05

Stocarea eficientă a datelor, într-un mediu sigur, care să permită accesarea facilă a acestora, reprezintă un punct de interes pentru cele mai multe companii, întrucât acest aspect este direct corelat cu productivitatea. Cu toate acestea, nevoile fiecărei organizații sunt diferite, așa că o singură soluție de stocare nu poate fi relevantă pentru toate entitățile.

Pentru unele companii, necesitatea primară este cea a unui sistem cu o capacitate cât mai mare de stocare a datelor sau a unuia care permite extinderea graduală a capacității de stocare, în funcție de nevoi. În schimb, alte companii sunt mai concentrate pe accesibilitate și pe gradul de securitate pe care un sistem de stocare îl oferă, așa că ar prefera o soluție care să îndeplinească aceste nevoi. De asemenea, există și organizații la început de drum, care își doresc o soluție de stocare accesibilă ca preț, însă care să ofere cât mai multe dintre funcționalitățile prezentate mai sus. Din fericire, ofertele de pe piață sunt suficient de variate încât să îndeplinească în mod individual fiecare dintre aceste nevoi, prin sisteme de stocare precum NAS, SAN sau DAS.

Pentru a vă susține în a alege sistemul de stocare potrivit nevoilor dumneavoastră, astfel încât să vă bucurați de cel mai bun raport eficiență-costuri, în cele ce urmează, vom vorbi despre cele trei medii de stocare și le vom prezenta particularitățile.

Ce este DAS și care sunt particularitățile sale

DAS sau Direct Attached Storage este un sistem de stocare digitală, care permite atașarea sa, în mod direct, la un computer sau un server, fără a mai fi necesară interpunerea unei rețele separate de stocare, precum un router, switch sau hub. În cazul unui DAS, conectarea la sursă se realizează prin interfața sa internă, care poate utiliza protocoale precum ATA, SATA, SAS, eSATA, SCSI sau IDE/ATA, ce au rolul de a asigura procesarea datelor transmise dinspre și spre sursă, fie pentru stocarea, fie pentru citirea lor.

Avantajele DAS

Principalul avantaj al soluțiilor de stocare DAS este reprezentat de costurile scăzute de achiziție pe care le presupun, dar și de eficiența energetică ridicată, ceea ce le face potrivite pentru organizațiile mici și mijlocii, aflate la început de drum sau care își doresc o soluție economică și performantă de stocare. În această categorie intră sistemele de stocare binecunoscute, precum stick-urile USB sau hard disk-urile și SSD-urile externe.

De asemenea, ultimele inovații în materie de unități de stocare DAS, precum SSD-urile, permit un transfer mult mai rapid al datelor, o siguranță sporită și o accesibilitate îmbunătățită, cu costuri nu foarte mari comparativ cu sistemele precedente. 

Mulțumită modului în care sunt construite, sistemele DAS sunt simplu de instalat, iar configurarea lor nu este consumatoare de timp.

Cu toate că memoria unui sistem DAS nu poate fi extinsă, atunci când această soluție este folosită pentru un server sau chiar pentru un computer, adăugarea de noi dispozitive DAS pentru creșterea capacității de stocare, în funcție de numărul de sloturi disponibile, este posibilă.

Fiind dezvoltate de companii consacrate din domeniu, care urmează standarde înalte de calitate, sistemele DAS sunt concepute ca dispozitive fiabile, care vor garanta siguranța informațiilor stocate și accesul facil la acestea, ori de câte ori este nevoie.

Ce este DAS și care sunt particularitățile sale

Dezavantajele DAS

Un mare dezavantaj al dispozitivelor DAS este reprezentat de limitările pe care le presupune în ceea ce privește accesarea datelor stocate de către alți utilizatori decât cei care au acces direct la computerul sau la serverul în care sunt integrate.

De asemenea, indiferent de capacitatea de scriere și citire a datelor, performanțele dispozitivelor DAS sunt influențate în mod direct de cele ale unității sursă cu care sunt folosite.

Ce este SAN și care sunt particularitățile sale

SAN sau Storage Area Network reprezintă o rețea dedicată, de mare viteză, care asigură un transfer rapid de date între mai multe sisteme de calcul și unitățile de stocare, prin numeroase tehnologii, protocoale și topologii de rețele interconectate, aparte de rețele precum LAN și WAN. Mai exact, SAN reprezintă un ansamblu format dintr-o infrastructură de comunicare, necesară pentru a asigura conexiunile fizice și o secțiune de control, cu rolul de a organiza conexiunile, soluțiile de stocare și sistemele de calcul, astfel încât transferul de date să fie unul eficient, atât în ceea ce privește viteza, cât și siguranța.

Avantajele SAN

Principalul avantaj oferit de o rețea SAN este dat de particularitatea sa „any-to-any”, ceea ce implică faptul că oricine poate avea acces la datele incluse în acest mediu de stocare, folosind elemente de conectare precum routere, switch-uri sau hub-uri. Mai exact, conceptul de SAN elimină conexiunea tradițională dintre un sistem de calcul și un server, dar și restricțiile de administrare a dispozitivelor de stocare care, în cazul altor tehnologii, sunt limitate la un singur server.   

De asemenea, sistemele de stocare SAN sunt perfecte pentru particularizarea rețelelor de date în cadrul cărora sunt folosite, prin implementarea de măsuri menite să îmbunătățească eficiența, protecția datelor, o migrare rapidă a informațiilor, dezvoltarea facilă de backup-uri ale datelor și administrarea mult mai eficientă a tuturor datelor stocate. Datorită acestor beneficii, soluțiile de stocare SAN sunt utilizate în special de entitățile care gestionează volume mari de date, stocate, de regulă, pe mai multe servere, accesate concomitent de mai mulți utilizatori, astfel încât să asigure un transfer rapid al informației, indiferent de volum sau de numărul de persoane care accesează datele în același timp.

Ce este SAN și care sunt particularitățile sale

Dezavantajele SAN

Cu toate că reprezintă o soluție de mare performanță, atunci când vine vorba despre stocarea datelor și transferul lor, sistemele SAN reprezintă o alegere destul de costisitoare, motiv pentru care sunt preferate, de obicei, de entitățile medii sau mari sau de cele care administrează volume generoase de date, ce sunt accesate uzual de mai mulți utilizatori.

De asemenea, administrarea unui sistem de stocare SAN necesită cunoștințe de specialitate, iar configurarea unei astfel de infrastructuri presupune suport din partea unor specialisti în domeniu, astfel încât să se asigure funcționarea sa în parametri optimi, atât în ceea ce privește performanțele, cât și securitatea datelor.

Sistem de stocare SAN

Ce este NAS și care sunt particularitățile sale

NAS sau Network Attached Storage este un dispozitiv de stocare complet, ce permite depozitarea și transferul informației către orice dispozitiv care dispune de o conexiune la internet. Sistemele NAS se aseamănă cel mai mult cu sistemele desktop clasice, atât din punctul de vedere al aspectului, cât și al configurației. În componența unui NAS, la fel ca în cazul unui computer, se regăsesc elemente precum procesorul, placa de bază, placa de rețea și memoria RAM. De asemenea, în cadrul unui sistem NAS, sunt regăsite și dispozitivele de stocare, care pot fi de tipul hard disk-urilor sau al SSD-urilor.

Avantajele NAS

Cel mai mare beneficiu oferit de un sistem de stocare NAS stă în ușurința cu care acesta poate fi configurat, astfel încât să îndeplinească numeroase funcții și aplicații utile, precum accesarea tuturor datelor stocate pe acesta de către orice dispozitiv care a primit acces în acest sens, accesarea datelor de la distanță, prin intermediul conexiunii la internet, realizarea de backup-uri pentru diferite fișiere sau organizarea sa sub forma unui data center, pentru stocarea, în siguranță, a tuturor datelor unei companii.

De asemenea, capacitatea de stocare a unui sistem NAS poate fi mărită extrem de simplu, prin adăugarea unor noi unități de stocare sau prin înlocuirea celor deja existente cu unele de capacitate mai mare.

Acest sistem poate fi folosit cu succes și pe post de server, așa că o companie care dispune de site-uri sau aplicații proprii îl poate folosi cu succes, pentru a le găzdui.

Spre deosebire de alte soluții de stocare, un NAS reprezintă o soluție mai economică, în ceea ce privește costurile de achiziție și de administrare a dispozitivului, fiind o alegere potrivită pentru companiile mici și medii.

Ce este NAS și care sunt particularitățile sale

Dezavantajele NAS

Cu toate că permite extinderea capacității de stocare până la un anumit punct, un sistem NAS poate fi limitat de dimensiunile sale, atunci când vine vorba despre mărirea spațiului de stocare. Totuși, acest lucru nu reprezintă un inconvenient pentru companiile care nu folosesc un volum foarte mare de date.

Cu toate că un sistem NAS poate fi configurat, astfel încât să ofere o mare siguranță a datelor, faptul că toate informațiile sunt stocate pe un singur dispozitiv poate reprezenta un risc de pierdere a acestora, în cazul în care sistemul ar fi sustras sau deteriorat serios. Cu toate acestea, este posibilă realizarea constantă de backup-uri, datele cărora le este făcută o copie de siguranță fiind depozitate într-un alt mediu de stocare.

Deținerea unui sistem de stocare eficient reprezintă un avantaj major pentru orice organizație, indiferent de dimensiunile acesteia. Totuși, pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună soluție, atât în ceea ce privește performanțele, cât și costul, este indicat să solicitați ajutorul unor specialiști, care vă pot oferi recomandări de produse mulate pe nevoile companiei dumneavoastră.

 Sursa foto: Shutterstock

Postat în News Blog tech Cloud Computing De:
LEADTech
Viziteaza site-ul LEADTech.ro pe ShopMania

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii