Criptarea retelelor private: cine o poate realiza

Criptarea retelelor private: cine o poate realiza

29.03.2021 14:48

Preocuparea tot mai mare a managerilor de a încuraja colaborarea de la distanță dintre angajați a favorizat apariția a numeroase soluții web, în ceea ce privește rețelele de date. Cu toate că dezvoltarea unor rețele de date a fost posibilă, iar echipe întregi se puteau bucura de o colaborare de la distanță mult mai eficientă, această metodă inovativă de lucru venea cu o nouă provocare: atacurile cibernetice.

Dat fiind faptul că, pentru o companie, datele interne stocate și folosite sunt deosebit de valoroase, iar eventualele breșe sunt inacceptabile, la scurt timp, au apărut soluțiile de criptare a datelor și de securitate online, care să garanteze utilizarea în siguranță a rețelelor private.

În continuare, vom vorbi despre cele mai eficiente soluții prin care poate fi asigurată securitatea rețelelor private și vom explica, în detaliu, care este cheia de securitate a rețelei, pentru a putea alege cele mai eficiente soluții de securitate disponibile pe piață

Cum funcționează criptarea

Pentru a înțelege eficiența unui algoritm de criptare, este necesar să înțelegem, în primă instanță, acest concept, și ce presupune el. În linii mari, procesul de criptare presupune conversia datelor, precum fișierele text, imaginile sau materialele video, într-un format neinteligibil pentru persoanele neautorizate, astfel încât să nu poată fi interceptate și citite de către acestea. Atunci când datele ajung la destinatar sau la o persoană care folosește un sistem de colaborare online, găzduit pe un server propriu, datele vor fi descifrate cu ajutorul unei chei de decriptare specifice. 

Indiferent de mediul în care se dorește criptarea unor date, pentru a implementa această măsură de securitate, va fi necesară folosirea unui algoritm de criptare. Deși toți algoritmii disponibili au același scop, cel de securizare a datelor, fiecare prezintă anumite particularități, legate de modul în care asigură criptarea datelor și, implicit, de eficiența sa. În cele ce urmează, vom vorbi despre cei mai populari:

Algoritmul DES

 

DES sau Data Encryption Standard este un algoritm apărut încă din anii ‘70, cu scopul de a asigura protecția datelor comerciale neclasificate. Algoritmul DES folosește blocuri de date de 64 de biți și aplică operațiunea de deplasare și de substituire de biți, atunci când se transmit informațiile. Pentru fiecare bloc de date, aceste operațiuni se aplică de 16 ori, astfel încât datele să nu poată fi interpretate fără existența unei chei de criptare. 

Cu toate că algoritmul DES a fost folosit cu succes în multe industrii și a stat la baza dezvoltării unor noi soluții de criptare, pentru zilele noastre, acesta este considerat nesigur, din cauza cheii prea scurte, de doar 56 de biți, având în vedere capacitatea mare a sistemelor din prezent, de procesare și interpretare a datelor.

Algoritmul PGP

 

PGP sau Pretty Good Privacy este un algoritm de criptare, folosit cu precădere pentru securizarea emailurilor, însă care poate asigura și protecția directoarelor, a fișierelor sau a întregi partiții de date, chiar și de pe sisteme avansate de stocare, precum NAS. Mecanismul de funcționare a PGP se bazează pe două principii, respectiv criptarea simetrică și criptarea asimetrică - prin cheie publică.

Atunci când transmitem date, precum un email, către o altă persoană, PGP va genera o cheie de securitate, prin intermediul unuia dintre cei doi algoritmi folosiți. În continuare, această cheie de securitate este criptată, cu ajutorul unei chei publice a destinatarului datelor. Această cheie publică este legată de identitatea destinatarului și oricine o poate folosi pentru a-i trimite date, însă doar pentru a le cripta, nu și pentru a le decripta. În continuare, expeditorul trimite datele criptate, iar destinatarul le va decripta, cu ajutorul cheii private, astfel încât să aibă acces la datele trimise.

Deși acest sistem este puțin mai complex decât DES, și eficiența sa este foarte ridicată, fiind folosit și în prezent.

Algoritmul SSL

 

SSL sau Secure Socket Layers este un protocol de securitate cu o amplă utilizare, fiind folosit pentru criptarea și decriptarea datelor transmise între un utilizator și un server.  Scopul SSL este cel de verificare a identității utilizatorului și a serverului, dar și de criptare a datelor transmise între cele două părți.

La fel ca în cazul PGP, și SSL folosește două chei, una privată și una publică, pentru criptarea datelor. În momentul în care un utilizator accesează un site care folosește acest protocol, serverul va trimite o cheie publică, pentru a determina o metodă de criptare și pentru a-și face cunoscută identitatea. În urma acestui schimb de date primar, denumit în literatura de specialitate și „SSL handshake”, începe un proces (similar cu cel utilizat de PGP) de criptare a datelor, prin folosirea unei chei private și a uneia publice.

În prezent, SSL este un adevărat standard în ceea ce privește criptarea datelor transmise spre și dinspre un server, oferind numeroase avantaje atât pentru utilizatori, cât și pentru deținătorii unui site sau ai unei aplicații web.

Securitatea datelor

Elementele de securitate a rețelei

Indiferent de protocolul de securitate și de algoritmul de criptare, fiecare rețea privată trebuie securizată ținând cont de două elemente deosebit de importante. Acestea sunt:

Cunoașterea identității persoanelor prezente în rețea

Acest element este deosebit de important pentru a putea stabili calitatea utilizatorilor care accesează o aplicație web sau un site de pe un anumit server și pentru a identifica tipul de acces care le este permis. După caz, anumiți utilizatori pot avea permisiuni limitate, precum vizualizarea unei categorii restrânse de date de pe un server sau restricția de a edita anumite documente.

Controlul accesului la rețea

 

Accesul la datele dintr-o rețea privată trebuie controlat, astfel încât doar utilizatorii legitimi să poată avea acces la aceasta. Prin controlul accesului la rețea, persoanele neautorizate, care nu dispun de instrumentele de autentificare necesare, nu vor putea să se conecteze la rețeaua privată, astfel că breșele de securitate vor fi limitate semnificativ.

Controlul accesului la rețea

Cum se asigură confidențialitatea datelor

Pentru orice entitate care utilizează un server centralizat pentru stocarea și gestionarea anumitor date, folosind un mediu de stocare avansat, precum un NAS sau un DAS, o foarte mare provocare este reprezentată de securizarea acestor date, astfel încât să nu fie accesate de persoane neautorizate. De asemenea, conectarea directă la server, prin intermediul rețelei publice de internet, crește riscul unor breșe de securitate, întrucât schimbul de date dintre utilizator și server poate fi monitorizat de o terță parte, deseori rău intenționată, care ar putea extrage informații sensibile, pe care le-ar putea valorifica în diferite moduri.

De aceea, a apărut necesitatea unei rețele private de date, care să asigure criptarea tuturor informațiilor transmise și care să permită accesul pe server doar persoanelor care sunt parte din această rețea. Un VPN sau un Virtual Private Network este o rețea virtuală privată, care permite o conexiune securizată, de la distanță, cu un anumit server, prin folosirea unor protocoale dedicate, menite să monitorizeze accesul utilizatorilor și să asigure criptarea datelor transmise.

Cum se asigură confidențialitatea datelor

Principalele metode de criptare VPN

După cum spuneam, un VPN asigură criptarea datelor prin intermediul unui protocol propriu, care previne scurgerile de informații și împiedică orice tentativă de însușire neautorizată a acelor date. Totuși, eficiența criptării, dar și viteza de transfer a datelor sunt influențate în mod direct de tipul protocolului folosit. Iată care sunt principalele:

OpenVPN

OpenVPN este considerat unul dintre cele mai sigure protocoale de securitate, întrucât suportă niveluri foarte ridicate de criptare și folosește chei de 256 de biți, ceea ce face imposibilă descifrarea datelor de către o persoană neautorizată. Un alt aspect care face din OpenVPN un protocol extrem de popular este funcția de personalizare a setărilor, astfel încât un utilizator să poată alege echilibrul perfect între securizare și viteza de transfer a datelor.

L2TP

L2TP sau Layer 2 Tunneling Protocol oferă un înalt sistem de securitate, folosind standardul de criptare AES-256. În ciuda siguranței, acest protocol generează scăderi semnificative ale vitezei de transfer a datelor, așa că este recomandat a fi folosit doar împreună cu conexiuni de internet cu o lățime de bandă superioară.

SSTP

SSTP sau Secure Socket Tunneling Protocol este dezvoltat de Microsoft și este inclus chiar și în Windows. Este similar cu protocoalele folosite de SSL, pentru criptarea datelor transmise între un site și un server și folosește standarde înalte de autentificare și de criptare a datelor. În ciuda performanțelor, acest protocol afectează simțitor viteza de transfer a datelor.

IKEv2

Internet Key Exchange Version 2 este unul dintre cele mai noi protocoale folosite cu un VPN și, datorită pierderilor mici de viteză pe care le generează, se adresează și folosirii pe dispozitivele mobile. Acesta folosește cifrul AES-256-GCM pentru criptarea datelor, fiind unul dintre cele mai sigure protocoale VPN de pe piață.

Lightway

Lightway este un protocol revoluționar, apreciat pentru viteza superioară de transfer a datelor, dar și pentru numeroasele funcții care permit conectarea aproape instantă și păstrarea activă a conexiunii, chiar și atunci când sursele de internet de pe un dispozitiv sunt comutate. Pentru criptare, Lightway folosește standardul FIPS 140-2, ceea ce garantează o protecție superioară a datelor.

Principalele metode de criptare VPN

Cine poate realiza criptarea rețelei virtuale

Numeroasele soluții de criptare disponibile pe piață, precum algoritmii de criptare, certificatele SSL sau VPN-urile, fac posibilă realizarea, de către oricine, a unei infrastructuri de criptare a rețelei. Cu toate acestea, conflictul dintre diferitele tehnologii de criptare folosite în același timp, configurarea greșită a acestora și alegerea unor soluții nu tocmai eficiente pot genera erori care se vor traduce printr-o viteză scăzută de transfer a datelor și o securitate scăzută a informațiilor utilizate.

Pentru evitarea situațiilor de acest tip, crearea unei infrastructuri de criptare ar trebui să revină unei firme de specialitate autorizate. Specialiștii în criptare au la dispoziție cele mai noi tehnologii disponibile pe piață, pe care le vor implementa întocmai cu particularitățile rețelei și preferințelor dumneavoastră, astfel încât să beneficiați de cel mai înalt grad de securitate, pe termen lung, și de o viteză de transfer a datelor cât mai bună.

 

Criptarea optimă a datelor este o decizie necesară, care poate garanta siguranța tuturor datelor unei companii și, implicit, succesul acesteia pe termen lung. De aceea, soluțiile alese trebuie să îndeplinească toate standardele legate de viteză și de siguranță.

 

Sursa Foto: Shutterstock

Postat în News Blog tech De:
Iulian Leadtech
Viziteaza site-ul LEADTech.ro pe ShopMania

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii