Tehnologia Blockchain: mod de functionare, beneficii, utilizare

Tehnologia Blockchain: mod de functionare, beneficii, utilizare

24.12.2020 09:57

Conceptul de criptomonedă a căpătat o mare popularitate în ultima perioadă, iar dacă în ultimii ani, această nișă prezenta interes doar pentru pasionații de tehnologie, în prezent se bucură de o amplă popularitate, iar monede virtuale precum Bitcoin, Ethereum sau Litecoin sunt utilizate în întreaga lume pentru tranzacții, ca o alternativă la valutele convenționale. 

Pentru a înțelege mai bine principiul de funcționare a criptomonedelor, este necesar să cunoaștem tehnologia din spatele acestui concept, respectiv Blockchain. Apărut în urmă cu mai bine de 30 de ani, acest concept a fost gândit ca un sistem de tranzacționare, între persoane între care nu există neapărat o relație de încredere și a cărui funcționare nu este condiționată de o autoritate centrală, precum se întâmplă în cazul valutelor. 

Cu toate că popularitatea Blockchain a fost generată de succesul înregistrat de Bitcoin, această tehnologie are o aplicativitate vastă, fiind utilizată în diferite domenii de activitate. Despre ce este tehnologia Blockchain, cum a apărut aceasta și utilizările sale vom vorbi în cele ce urmează:

Cum a apărut tehnologia Blockchain - scurt istoric

Conceptul de Blockchain a fost gândit ca o soluție la problema neîncrederii și ca o modalitate de realizare a tranzacțiilor, într-un mod sigur și autonom, fără a exista nevoia unei autorități centralizate, care să coordoneze desfășurarea acestora. 

Bazele acestei tehnologii au fost puse în 1991, când Scott Stornetta și Stuart Haber au luat pentru prima dată în considerare dezvoltarea unui sistem de blocuri securizate criptografic. Proiectul urma să ia amploare în următorul an, când, alături de Dave Bayer, cei doi inventatori au integrat arbori de tip Merkel în tehnologia existentă, optimizare care a îmbunătățit funcționalitatea Blockchain, întrucât făcea posibile stocarea și transferul de mai multă informație, între mai multe blocuri de date. 

Totuși, conceptualizarea Blockchain avea să se petreacă abia în 2008, când, în urma crizei financiare, a apărut nevoia unei baze de date distributive, descentralizate, care să schimbe modul în care se realizează tranzacțiile financiare. Astfel, în 2009, a fost dezvoltat Bitcoin, prima monedă virtuală descentralizată mondială, care avea să capete rapid popularitate, să revoluționeze piața de criptomonede și să sporească interesul general pentru tehnologia Blockchain.

Cum funcționează tehnologia Blockchain

Blockchain este compus din trei tehnologii distincte, care formează o bază de date distribuită, ce păstrează o listă dinamică de înregistrări, protejate de o serie de protocoale de securitate. Tehnologiile componente ale Blockchain sunt: o rețea de distribuție cu registru partajat, criptografia cu o cheie privată, o cheie publică și un stimulent menit să asigure continuitatea tranzacțiilor, păstrarea și securizarea tuturor înregistrărilor efectuate. 

Concret, un Blockchain este un lanț de blocuri interconectate, securizate prin criptografie, în care legăturile dintre elementele componente se realizează printr-o cheie hash, adică printr-un șir de caractere care funcționează ca o semnătură electronică a acelui bloc, unică și imposibil de reprodus fără a cunoaște componentele inițiale care au dus la generarea sa. 

Fiecare bloc component al unui Blockchain conține un hash, informații despre toate tranzacțiile efectuate și un timestamp care are rolul de a ține evidența perioadei exacte în care a fost efectuată fiecare modificare. 

Pentru a funcționa în sistem distribuit, o rețea Blockchain nu este administrată de o autoritate centrală, ci de o rețea colectivă, de tip peer-to-peer, și de un server de timestamping distribuit, ceea ce permite ca toate datele înregistrate într-un bloc să nu fie modificate retroactiv de către persoane rău intenționate și pentru a oferi certitudinea că o unitate de valoare a fost transferată doar o singură dată, evitând clonarea acesteia sau dubla cheltuială. 

Structura unui bloc este alcătuită din două elemente: un header și un body. În header sunt cuprinse informații despre hash-ul blocului anterior, versiunea curentă a blocului, cheia hash a blocului curent, un timestamp și biții țintă. În body sunt cuprinse informațiile despre tranzacții. 

Pe măsură ce noi tranzacții sunt înregistrate, baza de date va crește în dimensiuni și se vor adăuga noi blocuri, interconectate de rețeaua existentă. Pentru că este conceput ca o rețea colectivă de tip peer-to-peer, informațiile dintr-un bloc nu pot fi compromise, întrucât sunt stocate, simultan, în milioane de locuri diferite. 

V-ar putea interesa: Sisteme de operare, solutii de cloud și virtualizare

Principalele avantaje ale tehnologiei Blockchain

Tehnologia Blockchain a devenit atât de populară datorită multiplelor beneficii pe care le oferă, comparativ cu metodele tradiționale de schimb al informației. În cele ce urmează, le vom prezenta pe cele mai importante:

Descentralizarea

Majoritatea formelor de plată de pe piață sunt centralizate, adică sunt coordonate de o singură entitate, care înregistrează și prin care se realizează toate tranzacțiile efectuate. În ciuda multiplelor măsuri de securitate implementate de aceste organizații, faptul că datele sunt stocate într-un singur loc reprezintă o vulnerabilitate, iar înregistrările ar putea fi compromise de un atac cibernetic sau ascunse voit de respectiva autoritate.

În schimb, când vine vorba despre un sistem creat prin tehnologia Blockchain, datele sunt stocate în particular de milioane de utilizatori, sunt publice și pot fi accesate de către toți utilizatorii respectivei rețele de blocuri. Astfel, se asigură transparența absolută a datelor și accesul facil la acestea, pentru toți utilizatorii.

Imuabilitatea

Cu toate că, la prima vedere, s-ar putea considera că o rețea descentralizată nu poate garanta securitatea datelor introduse în această, situația este exact opusă. Datorită hash-urilor criptografice utilizate pentru această tehnologie, informația care intră într-un bloc va fi transmisă automat către milioane de alți utilizatori, cu scopul de a se crea o evidență irefutabilă asupra înregistrării acesteia. De aceea, orice tranzacție introdusă în Blockchain va fi înregistrată, fără a putea fi modificată de o persoană rău intenționată și fără a exista riscul ca aceasta să fie compromisă de un eveniment neprevăzut.

Transparența și confidențialitatea

Un alt motiv care a sporit popularitatea Blockchain este transparența pe care această tehnologie o dovedește. Cu toate că oferă un grad înalt de confidențialitate, iar identitatea utilizatorilor este ascunsă prin intermediul unor protocoale avansate de securitate, toate tranzacțiile înregistrate într-un bloc de date pot fi verificate într-un mod facil, însă fără a dezvălui identitatea reală a persoanelor care le-au efectuat.

Tehnologia Blockchain: mod de functionare, beneficii, utilizare

Utilizări practice ale tehnologiei Blockchain

Tehnologia Blockchain poate fi asociată cu foarte multe concepte, utilizate în diverse sectoare de activitate, oferind avantaje notabile comparativ cu metodele tradiționale de stocare și distribuire a informației. Iată care sunt principalele scopuri în care este utilizată tehnologia Blockchain:

Tranzacționare de criptomonede

Una dintre cele mai populare utilizări ale tehnologiei Blockchain este cea de transfer al criptomonedelor. Datorită caracterului de registru digital, Blockchain a căpătat rapid popularitate, iar valute digitale precum Bitcoin sau Ethereum au devenit un mijloc de tranzacționare pentru persoane din întreaga lume.

Cu toate că întregul proces prin care se realizează stocarea și transferul de criptomonede sau verificarea integrității datelor poate părea complicat, în realitate, sistemul este foarte simplu de înțeles. De exemplu, în momentul în care o persoană transferă Bitcoin sau Ethereum către o altă persoană, tranzacția va fi efectuată din portofelul digital al posesorului (Blockchain wallet), criptat cu o cheie privată, cu rolul de semnătură digitală, care confirmă că tranzacția a provenit din respectivul portofel, dar și că suma care se dorește tranzacționată este una veridică. După ce tranzacția se efectuează cu succes, toate informațiile legate de aceasta vor fi stocate într-un bloc care, după validare, va fi integrat în rețeaua de blocuri.   

 Întreținerea lanțului de blocuri, procesarea de tranzacții și securitatea întregului sistem sunt asigurate de o rețea de mineri care, folosindu-se de calculatoare special create, rezolvă probleme matematice complexe, primind, în schimb, o parte din criptomonedele nou emise, proporțională cu numărul de probleme matematice rezolvate.

Întrucât tranzacțiile cu criptomonede devin din ce în ce mai populare în România, iar acceptarea acestei metode de plată ar reprezenta un real beneficiu pentru orice afacere, Lead Tech oferă serviciul de implementare a infrastructurilor full node, pentru cele mai populare criptomonede existente. Serviciul include și integrarea de hot wallets și cold wallets, pentru o siguranță optimă a sistemului, dar și un management sigur al cheilor private și al datelor de recuperare pentru portofelele electronice.

 Vot electronic

Tehnologia Blockchain face posibilă implementarea unui sistem de vot electronic care nu poate fi fraudat. Transparența oferită de această tehnologie face imposibilă ștergerea sau modificarea voturilor înregistrate fără ca această modificare să fie observată rapid. La fel ca în cazul tranzacționării de monede, și în acest caz se poate garanta anonimitatea persoanei care inițiază schimbul de date.

Tehnologia Blockchain: mod de functionare, beneficii, utilizare

Programe de fidelitate

Blockchain poate fi utilizat și de către comercianți pentru implementarea unor programe de fidelitate destinate clienților săi. Un astfel de sistem poate reduce costurile de administrare a unei baze de date a clienților și poate garanta tranzacții sigure, efectuate de clienții care se folosesc de punctele de fidelitate sau de beneficiile care le sunt oferite.

Alte utilizări

Indiferent de domeniul în care este utilizată, tehnologia Blockchain reprezintă o metodă excelentă de transfer al unor date sensibile între persoane între care nu există neapărat o relație de încredere, dar și o variantă de stocare în siguranță a unor informații valoroase, fără a exista riscul ca acestea să fie compromise. Astfel, Blockchain este folosit pentru stocarea de informații medicale despre pacienți, buletine de identitate digitale, tranzacții de opere protejate prin drepturi de autor, gestionarea de contracte și de documente oficiale și multe altele.

Dacă sunteți în căutarea unei solutii personalizate de dezvoltare a unei infrastructuri de Blockchain privat, specialiștii Lead Tech vă pun la dispoziție toate resursele necesare pentru a o putea implementa întocmai cu nevoile companiei dumneavoastră. De asemenea, vă punem la dispoziție și o gamă variată de solutii hardware, provenite de la branduri de top și ideale pentru a sprijini nevoile afacerii dumneavoastră.

Tehnologia Blockchain: mod de functionare, beneficii, utilizare

Ce este portofelul Blockchain

Portofelul Blockchain poate fi considerat un echivalent al unui cont bancar, întrucât acesta permite depozitarea, primirea sau trimiterea de criptomonede. Totuși, într-un astfel de portofel nu sunt stocate criptomonede, ci informațiile care confirmă deținerea acestora de către utilizator. Atunci când este realizat un transfer, acesta va fi înregistrat în Blockchain, iar soldurile celor două părți vor fi debitate, respectiv creditate corespunzător.

Există mai multe modalități după care pot fi clasificate portofelele Blockchain:

În funcție de tipul de acces

Hot Wallet - aceste portofele sunt conectate în permanență la internet. Au avantajul că pot fi accesate ușor, iar tranzacțiile pot fi realizate rapid, însă pot prezenta riscuri de securitate dacă nu sunt gestionate corespunzător.

Cold Wallet - sunt portofele offline, folosite, de regulă, pe post de seif virtual, pentru depozitarea unor criptomonede ce nu urmează a fi tranzacționate prea curând. Oferă o securitate sporită, însă accesarea lor este mult mai dificilă.

În funcție de modul în care se realizează depozitarea cheii private

Portofele pe desktop - descărcate și instalate pe un computer, aceste portofele pot fi folosite doar de pe respectivul dispozitiv. Pot oferi o siguranță mai mare împotriva atacurilor cibernetice, însă doar dacă dispozitivul pe care sunt instalate este bine securizat.

Portofele pe mobil - sunt portofelele care se descarcă pe telefonul mobil. Oferă o mai mare accesibilitate decât în cazul celor pe desktop, însă pot fi vulnerabile la atacurile cibernetice.

Portofele online - acestea nu sunt instalate pe dispozitivul proprietarului, ci funcționează într-un sistem cloud, iar cheile private sunt stocate într-un server deținut de o terță parte. Sunt rapide, ușor de folosit și sigure, însă presupun comisioane de administrare.

Portofele hardware - sunt similare portofelelor online, cu diferența că, în cazul acestora, cheia privată este depozitată pe un dispozitiv special conceput pentru acest scop, folosit de fiecare dată când se dorește realizarea unei tranzacții. Cu toate că sunt printre cele mai sigure tipuri de portofele Blockchain, acestea sunt și cele mai costisitoare.

Portofele de hârtie - presupun imprimarea pe o hârtie a cheii private și a unui cod QR. Reprezintă o bună alegere de depozitare pe termen lung a criptomonedelor, iar singurul risc este cel al distrugerii sau pierderii hârtiei pe care sunt imprimate informațiile de Blockchain login.

Înțelegerea principiului de funcționare a tehnologiei Blockchain și cunoașterea beneficiilor sale pot crea noi oportunități de dezvoltare pentru orice companie și de optimizare a activităților curente. Cu ajutorul unor servicii de calitate, furnizate de specialiști în domeniu, Blockchain poate deschide noi orizonturi și poate îmbunătăți semnificativ procesele operaționale ale oricărei entități.

Sursa Foto: Shutterstock

Postat în News Blog tech Cloud Computing De:
LEADTech
Viziteaza site-ul LEADTech.ro pe ShopMania

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii